Sweet Memories
Owner


Wanna know more about me ? Okay, let's start.

Facebook | Twitter

Name: Nurul Aliya Bt Abd Hadi
Birthday: 20 July 1996.
Stay at: Cheras, Kuala Lumpur
E-mail: sunshine_sun96@yahoo.com / nurulaliya0@gmail.com
Loves:
+ Make a new Friendship
+ Blogging.
+ Chocolate
+ Keropok Lekor
+ Phineas and Ferb
Affiliates


Sunshine Tan | Marina Shahiza | Ana Afina | Marina Shahira | Aeiz | Eiyka Keylis | Aina Husna | Fatini Alia | Mira | Leya | Ziha JCK | Afrina| Asyikin| Afikooo| Next?

Saturday, 30 July 2011 | 6:46 pm | 2 comments
ASSALAMUALAIKUM

Hari nie , naa tulis benda umum pulak , haha ..
 Biasanya pasal diri je , hari nie cerita pasal duit pulak .



Gambar Duit Syiling Edisi Ketiga ( Depan dan Belakang )

Tadi berblogwalking pastu terbaca pasal duit syiling terbaru nie , ' duit syiling edisi ketiga Malaysia ' 
nampak cantik , huhu , macam emas pulak , haha ..

Tapi duit nie maybe akan diguna pakai next year , tahun 2012 .

Duit kertas pun akan ada reka bentuk yang baru jugak , tapi akan keluar bulan September nie .

Reka bentuk terbaru nie lebih ketengahkan ' Keunikan Malaysia ' 

 Taa tau naa tulis apa lagi , but kalau naa tau lagi lanjut bole pergi 

@
Okayy ,  wish me gudluck untuk trial PMR nie tau !
Thanks .

Labels:

Friday, 29 July 2011 | 4:59 am | 1 comments
ASSALAMUALAIKUM 

Jom Join Segmen !

Okeyy , hari nie macam bosan jer , so , blogwalking then nampak ar segmen  ADIN nie .
Mood yang tengah bosan nie telah menyebabkan saya menyertai segmen nie .
Oh , btw , Leya follow blog Adin walaupun taa ada dalam syarat .
 Menambah  kawan , huhu ..





 Banyak soalan yang Adin  tanya , so , kalau taa jawab bukan join segmen nie an ?
Hehe , okeyy , banyak membebel pulak , apa soalan Adin  nie ea ?



1 ) Target puasa korang berapa hari ?
- Semestinya penuh ! tapi kalau ada cuti - cuti tertentu tu , taa bole naa puasa penuh ar  ,

 paham sendiri sudaa ..

2 )   Fevret makanan ketika berbuka ?
- Favourite ? Hmm , banyak sangat . Tapi biasanya , naa makan ayam percik , makan kuih .
 haha , yang tradisional sikit , yelaa , jarang jumpa , bila ramadhan datang baru jumpa an . 


3 ) Kata-kata semangat untuk Blogger yang berpuasa
- Okey  , yang nie bukan soalan . Just kata kata semangat an untuk kawan - kawan blogger .
Hmm , jom semua berpuasa , tambah amalan untuk akhirat . Jangan ponteng tau !

Terawih join sekali , jangan tinggal pulak .


Okeyy , done . Kalau korang naa join segmen nie boleh pergi SINI .
Selamat Berpuasa semua !


Labels: ,

| 2:53 am | 3 comments
ASSALAMUALAIKUM

Naa tanya sikit , hari nie hari apa ? Berapa hari bulan ?

Okey  , ada yang taa ingat ea ? Taa pe , hari ini hari Jumaat , 29 Julai 2011 bersamaan 27 Syaaban 1432  , korang perasan taa ?  Perasan taa ? Hehe , Puasa daa naa dekat ! Semua daa ready ? Ha ! mesti ada yang taa sabar an ? Mesti ada yang taa sabar naa pergi open house waktu raya an ? 
Ceh , puasa belum lagi tau , jangan berangan sakan dulu . Huhu ..

- Tutti Frutti -

Korang - korang , hari nie an teringat dekat tutti frutti . Bila teringat dekat tutti frutti nie , rasa dahaga , macam naa makan jer , huhu . Ada  yang naa belanja saya taa ? Hehe .. ( just kidding ) But , actually ada benda naa cerita tapi taa bole , sebab rahsia ar katakan . Nanti Suhada marah pulak ? Btw , naa ucapkan thanks untuk ' uncle tutti frutti  ' ( taa tau nama cpe ) . Budimu dikenang , hehe , kelakarlah  .

.......................................................................................

Esok , SMKST , ( sekolah saya ) ad Hari Usahawan . Malas naa pergi , tapi daa beli kupon , rugi pulak kalau taa naa pergi an ? Membazir duit jer . Haha ..  Macam - macam ada , tapi taa naa beli semua , duit cikit ! Kena bayar tax dekat sekolah . Eh , bukan tax ar , amal jariah untuk sekolah . Huhu , taa pe - taa pe  , saya  ikhlas ( taa tipu ! ) .

Okeyy , percaya tau , taa tipu . Percaya budak baik nie oke ?

♥  Tutti Frutti  

Labels:

Thursday, 28 July 2011 | 7:52 am | 3 comments
ASSALAMUALAIKUM .

Hari nie naa share je , but of course ' credit to ' . No copy cats , taa baik mencuri tau ! Ingat tu . 
 Sharing is caring right ? So , jom sharing :)


BILA KITA SEDIH ..

Bila kita sedih kita tak nak orang lain mengungkit tentang kesedihan kita..

Bila kita sedih kita tak nak orang lain terlampau simpati pada kita..

Bila kita sedih kita tak nak dengar orang lain nasihatkan kita..

Bila kita sedih takde ape pun nasihat yang boleh buat kita gembira..

Bila kita sedih kita rasa benci pada orang yang gembira dengan kesedihan kita..

Bila kita sedih kita rasa nak lempang orang yang berkata relaks laa jangan nangis lagi..

Bila kita sedih takde satu perkataan pun yang dapat menggambarkan kesedihan kita..

Bila kita sedih kita rasa tiada orang yang boleh fahami perasaan kita..

Bila kita sedih kita rasa tak nak diganggu.. 

Bila kita sedih kita rasa nak dibelai dan disayangi..

Bila kita sedih kita cuma nak layan kesedihan kita dengan menangis dan mengenang..

Bila kita sedih kita harap rasa sedih itu akan hilang detik demi detik..

Bila kita sedih sebenarnya kita tak perlukan perkara lain selain masa ,
sebab masa itulah akan mengubat kesedihan ...


" because time will heals "

credit to : Tuan Silampuneon .

Labels:

Wednesday, 27 July 2011 | 7:21 am | 2 comments
ASSALAMUALAIKUM 

Mood : Tengah Marah !!


Err , geramnya ! geram sangat ! Ada orang daa hilangkan PENDRIVE ! Angin betul satu badan !
Ish , cepat cari sampai jumpa ! Naa guna ar !

Cepat ar ! Naa ! Nie yang naa badmood  nie !
Kalau taa jumpa lagi , KAW kena beli yang baru ! BARU ! Faham ?

Dekat pendrive tu ada keychain NADZ tau ! Dia bagi .. 
Comel tau taa ? Aku sayang ( kot )! 

Sekarang aku arahkan KAW cari balik ! 

SEKARANG !




Labels:

Sunday, 24 July 2011 | 4:35 am | 2 comments
ASSALAMUALAIKUM

Baru balik dari Kem Bina Insan Cemerlang dekat Kem Idaman Nurani ,Hulu Langat .
Banyak gak aktiviti yang kitaorang buat selama 3 hari 2 malam tu . Tapi yang paling penting , homework taa siap lagi , bju banyak yang naa kena basuh , kasut , kasut sekolah sekali , hmm , belambak kerja . 
( Penatlah macam nie )

Okey , naa citer sikit aktiviti yang kteorang buat dekat sana .

Jumaat , 22 Julai 2011
Sampai - sampai jer , lepas turun dari bas ,  terus solat asar  sebab daa pukul  4 lebih . Semua pergi solat then ada taklimat sikit lepas solat . Taklimat pasal kem , apa yang boleh buat , apa yang taa boleh buat  , makan berapa kali sehari dan lain - lain . Next , pergi makan petang . Lepas tu kemas barang , tengok dorm , haha , semua kelam kabut , cepat - cepat pilih katil , yelaa , katil double decker , naa kena memilih sikit . Hehe ..

Then , lepas siap -siap , terus solat maghrib , sambil naa tunggu isyak baca yassin dulu . Dalam pukul 9 atau 10 lebih , aktiviti pertama start , nama dia LDK 1 , macam ceramah motivasi . Shortform untuk apa taa tau pulak , tapi memang menyentuh hati ar ,  Aktiviti nie lama , sampai pukul 1 pagi , tapi dapat tido pukul 2 lebih sebab taa mandi lagi , ramai sangat orang . Berbalik dengan LDK 1 tu , dia cakap pasal beberapa perkara . Best cara dorang bagi ceramah . ( kadang -kadang ngantuk ar jugak )

Sabtu , 23 Julai 2011

Pukul 4 lebih daa bangun , huhu , taa bole tido , bising sangat .  Hari nie aktiviti banyak , ada jungle tracking , explore & fear factor , ultimate challenge . Lepas mandi - mandi , terus pergi dewan . Dewan nie tempat aktiviti , termasuk tempat naa solat .  Daa solat , bersenam pulak but  unfortunately ,  hujan turun . So , pergi makan sarapan ar . Daa habis makan , hujan daa reda kteorang teruskan aktiviti Jungle Tracking .  

Disebabkan hujan turun tadi , kteorang kena guna track yang dekat . Dalam 30 minit jer , kawasan tu kan bukit , ada air terjun pulak tu , atas faktor keselamatan track yang sepatutnya kena guna daa ditukar arah . Sedih - sedih . Tapi taa apa ar , daa hujan , naa buat macam mana lagi . Lepas daa habis jungle tracking , kteorang mandi sungai .

Read more »

Labels:

Wednesday, 20 July 2011 | 5:56 am | 3 comments
 بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

ASSALAMUALAIKUM



 ♥ 생일 축하 해요 ♥
Saengil Chukka Hamnida 

Happy Birthday To Me ..



I5 TAHUN 

Inilah umur untuk tahun nie , daa tua kan ? ( My mom said that ) Okey , the older one in siblings !

First , wanna say thank you to all my friends :))

 Especially to Mama Bear , Mummy Bear , Yus Eryn  , Tini and  many more (yg wish kt fb terutamanya) ! ( sory taa tag
Sayang korang !

taa lupa AWAK  pun sama . ~ Sayang awk ~

Thanks for the wishes my friend .

Hope all the wishes become true .




Labels:

Tuesday, 19 July 2011 | 3:10 am | 2 comments
ASSALAMUALAIKUM 


 ♥ 생일 축하해, 당신을 사랑 ♥
( saeng-il chughahae , dangsin-eul salang )

Selamat Hari Jadi ! Yang ke-16 tahun untuk AWAK . Awak , hari nie hari awak , esok hari saya pulak . 
Teringat pulak waktu mula - mula kita tahu tarikh hari jadi nie , macam taa percaya je an ? 
Tapi ,...  saya suka ! 

Awak , sebenarnya saya naa bagi hadiah dekat awak , tapi , tiba tiba pulak change mind . Haha , bukan taa naa bagi , hadiah tu ada , tapi saja naa simpan dulu . Jangan mara :))

By the way , saya harap awak sihat selalu , jadi budak baik , dapat apa yang awak impikan , belajar rajin - rajin . Jangan lupa berusaha dan ingat Allah selalu ..

Akhir sekali , saya sayang awk :))

Labels:

Friday, 15 July 2011 | 10:24 pm | 0 comments
ASSALAMUALAIKUM

Five days to go ...


Taa lama lagi daa naa sambut hari jadi yang ke-15 .
Huhu , daa besar daa . Haha , agak -agak ada taa orang yang nak bagi hadiah ? Yelaa , biasanya kalau daa besar - besar nie taa ada yang nak bagi hadiah . 

Eh - eh , taa mengharap pun orang nak bagi hadiah , just mention jer . Jangan fikir lain pulak . Okeyy , sempena bulan Hari Jadi nie , saja ngada - ngada tukar background blog nie .
( actually , naa ingatkan diri daa besar , taa bole buat perangai budak kecik )

Kalau ada yang rajin , tolong ar doakan Leya dapat good result untuk PMR .
Thanks semua :))




Labels:

Friday, 8 July 2011 | 3:57 am | 3 comments
Assalamualaikum semua :))

Rindunya ! lama taa update blog , bukan apa banyak busy ar , hehe :))
Taa lama lagi naa trial exam PMR ! Taa ready lagi , banyak benda naa kena buat .
Risau ar , banyak benda naa kena catch up balik , kena sempat walaupun taa sempat .
Alahai , risau sungguh nie  =,="


Disebabkan risau , sebentar tadi telah bertanya dengan En . Google cara naa study dengan cemerlang , so , En . Google yang baik hati ini bagi PETUA PELAJAR CEMERLANG .
( kalau rajin boleh pergi situ )


PETUA PELAJAR CEMERLANG

Berikut merupakan petua-petua dan ciri-ciri yang ada pada pelajar cemerlang, dari Dr Fadzilah Kamsah. Pelajar cemerlang akan:
  1. Menggunakan kedua-dua belah otak kanan & kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
  2. Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:
    • kita ingat 10 % apa yang dibaca
    • kita ingat 20% apa yang didengar
    • kita ingat 50 % apa yang didengar & dilihat
    • kita ingat 70% apa yang dicakapkan
    • kita ingat 90% setelah dipraktikkan


Kesimpulannya , kena buat banyak latihan ar nie , ( alahai malasnya  )
Jangan lupa doakan yang terbaik untuk LEYA ea .

~ Terima Kasih Daun Keladi  ~




Labels:

Friday, 1 July 2011 | 3:15 am | 1 comments
ASSALAMUALAIKUM 

Okeyy , first sekali naa credit dekat Kak Nadratul Syazwana , dia SPM candidates au , huhu , gudluck ea .
Sape ambik PMR ataupun SPM tahun nie ? Haha , korang daa ready ke belum ? Hmm , trial PMR daa dekat , SPM ada lebih kurang dua lagi , jadi kalau ada yang taa ready lagi cepat - cepat ready okeyy . Actually ada page nie yang boleh korang share ilmu , selain dari berfacebook jer , hehe :))




Korang boleh pergi SINI kalau naa tengok - tengok :)


Yang atas tu untuk calon PMR , yang nie untuk calon SPM pulak ,


Boleh tekan SINI , jangan malu au .

Okeyy , yang nie khas untuk yang ambik subjek ADD MATH .



Huhu , jangan taa study pulak ea . GOOD LUCK semua .






Labels: