Sweet Memories
Owner


Wanna know more about me ? Okay, let's start.

Facebook | Twitter

Name: Nurul Aliya Bt Abd Hadi
Birthday: 20 July 1996.
Stay at: Cheras, Kuala Lumpur
E-mail: sunshine_sun96@yahoo.com / nurulaliya0@gmail.com
Loves:
+ Make a new Friendship
+ Blogging.
+ Chocolate
+ Keropok Lekor
+ Phineas and Ferb
Affiliates


Sunshine Tan | Marina Shahiza | Ana Afina | Marina Shahira | Aeiz | Eiyka Keylis | Aina Husna | Fatini Alia | Mira | Leya | Ziha JCK | Afrina| Asyikin| Afikooo| Next?

Monday, 27 June 2011 | 3:11 am | 1 comments
ASSALAMUALAIKUM :)

Lamanya taa update ! huhu , rindu ar plak , haha ..
Hm , lepas daa berkali -kali tolak , akhirnya terima jugak . terima apa ? tolak apa nie ? aduhai , apa ar . Okeyy - okeyy , Jawatan untuk jadi Penolong Ketua Library, mula - mula daa jadi calon untuk jadi ketua , pastu tolak =,=' , errr  rugikah saya ? huhu .. ntah ar , tapy nape ar tiba - tiba mcm berminat nie ? dulu taa minat pun ,  sebab itu saya tolak . Eh ! bukan tamak walaupun daa ad banyak jawatan nie , hmm , sekarang nie an , hurm , macam mana naa cakap ea ? Hmm , taa apa ar , taa ada apa - apa pun , susah untuk diterangkan .


Hokeyy , tadi akhirnya berjaya jugak download Photoshop , penat baca tutorial banyak -banyak tapi at last berbaloi jugak an . Hmm , tapi ada masalah nie ! Taa rety naa guna Photoshop . Anybody knows ? Kalau ada tolong - tolong ajarkan ea sebab biasanya guna Photoscape dengan GIMP 2 jer . Itu pun masih merangkak lagi , taa tau naa guna sepenuhnya .

Walaupun taa rety naa guna  tapi naa cuba gk , jealous tau tengok korang sumua pandai guna benda alah tu ~ Photoshop ar , naa jugak belajar . Tapi confuse nie , apa bezanya Photoshop cs3 , Photoshop cs4 , Photoshop cs5 ? Cube terangkan , hehe ..

Budak baru belajar , naa mencuba , taa salahkan . :))

Labels:

Wednesday, 22 June 2011 | 3:57 am | 2 comments
ASSALAMUALAIKUM
Cehh , tajuk hari ini taa ad kaitan dengan sesiapa okey ? Tapi kalau terasa tu nasib ar .

Untuk diri dan kawan - kawan !

Apsal ar aku malas sembahyang ,
Tuhan kasi aku jasad siap dengan bayang - bayang ,
Bukan k lagi beruntung daripada jadi tiang ,
Berdiri tanpa roh siang malam .

Apsal ar aku malas sembahyang ,
Kerja daa best keluarga daa senang ,
Negara daa aman tidak lagi hidup berdagang ,
Takkan 5 minit , setiap satu watu aku taa bole luangkan .

Apsal ar aku malas sembahyang ,
Tuhan kasi otak supaya aku taa bangang ,
Tuhan kasi ilmu bole fikir susah senang ,
Tuhan kasi nikmat kenapa aku taa kenang .

Apsal ar aku malas sembahyang ,
Main bola aku sanggup sampai petang ,
Beli tiket konsert aku sanggup beratur panjang ,
Ingat masuk syurga bole hutang ? .

Apsal ar aku malas sembahyang ,
Aku kena ingat umur nie bukannya panjang ,
Pagi sihat petang bole kejang ,
Nanti dalam kubur kena balun sorang - sorang .

Apsal ar aku malas sembahyang ,
Seksa neraka cubaar aku bayang ,
Perjalanan akhirat memang terlalu panjang ,
Jnji Allah taa ad siapa bole halang !.

credit : Sahabat Bukit Botak .

Labels:

Tuesday, 21 June 2011 | 3:14 am | 4 comments
ASSALAMUALAIKUM





Blogwalking ! Blogwalking ! Blogwalking ! best . Dapat baca entry orang len but , penat menunggu bagi blog yang lambat sangat loading . So ,ap kata korang ringan -ringankan blog korang . Cepat sikit naa loading an ?

Okeyy , korang pegy kat SINI au . Tgk berat blog tu , kalau taa sampai 100 kb tu daa kira baik ar tu  . 

Blog yang berat / lambat loading aku nasihatkn baik korang 

 1. Buang widget -widget yang taa penting such as iklan , animation , benda yang gugur-gugur tu , widget - widget welcome n banyak lagi .

2. Taa payah upload gambar banyak sangat nty taa ad plak yang naa bca post korg bb lmbt sgt naa loading .

3.  Entry dekat blog tu taa pyah banyak sgat , but kalau naa korg buat ar read more ok .


That's all . Ringan - ringankan blog anda tu oke , hehe ..


Labels: ,

| 1:53 am | 1 comments
ASSALAMUALAIKUM :)

Huh ! SMTKL ? sape naa pegy sana lpas exam ? Aku ? Hm , klu naa pegy sana kena ada kemahiran . Hm , taa bberapa naa minat ar , tadi tengok - tengok sekolah tu , hmm , taa tau ar naa tengok apa sebab kiteorang yang first sekali datang , so , dorang punya booth pon taa bukak sepenuhnya . First tempat kiteorang visit ialah kantin ! Lapar x3 , hehe .. Makanan , lebih kurang jer macam sekolah aku tapi len sikit ar  sebab sekolah tu besar  :)

Tapi taa ada apa yang menarik , so , beli keropok lekor sahaja . Kawan - kawan  len ada yang beli karipap , roti gulung , air  n sebagainya . Then , ada ar snap - snap cikit , taa sah ar an ? hehe .. Agak  naa dekat pukul 10.30 , kiteorang masuk dewan ceramah . Haha , tapi naa dekat pukul 11 baru start ceramah . 

Mula - mula waktu En . Zainuddin ( bantai je ar nama ) ceramah , oke lagi , 10 minit , okey , 20 minit - okey naa masuk 30 minit , alaahai , perut aku sakit . Buat dek je dulu , lepas tu terus pening kepala , taa tau sebab apa , then , berpeluh - peluh badan nie , pastu ajak Syazana pegy toilet , nasib dekat je toilet tu , masuk - masuk je terus cari singki , muntah ! err , lemah bermaya badan nie rasa .

Lepas tu , masuk balik dewan tu , err , malu ar gk , bb duduk depan sekali , penceramah tu pandang jer ,  but seriously taa bole tahan pening kpala tu bb tu tunduk jer . Hmm , anyway esok pun ada lagi tapi kiteorang taa pegy . 

Oke ar , dipendekkan cter waktu balik baru oke . baru bermaya balik . hehe , ngada - ngada btul ar aku nie . naa balik rupenya ! haish . hehe .

Oke , the end ! 
p/s : balik awal tadi , terus tido ! hahaxx ..

Labels:

Monday, 20 June 2011 | 6:22 am | 0 comments
ASSALAMUALAIKUM 

Yeah ! Esok taa belajar ! Haish , macam ni k candidates PMR ? Huh ! mana bole taa suka kalau taa belajar , hm , btw , actually esok my kelas , hanya kelas 3ADIL sahaja yang akan pergi Sek Men Teknik KL sempena Karnival Pend Kaunseling SMTV Zon Selangor dan WPKL 2011 . Dalam pukul 9 pagi tu daa bertolak , lebih kurang 4 jam kat sana . * Naa bawa phone bole taa ? *

Esok , pelantikan pengawas , awal awal pagi lagi , PSS dan Pengawas Sekolah dilantik bersama . Hmm , jawatan ? Lantak ar , taa kisah sangat pun , asalkan yang dilantik bole wat keje , taa ske membebel dan sebagainya . Hehe :))

Oke ar , daa lost idea naa coret ap  , see u next time !
Bye !

Labels:

Sunday, 19 June 2011 | 4:26 am | 1 comments
ASSALAMUALAIKUM :)

Fuhh ! Penat ! Pagi tadi ada hari sukan untuk budak Tadika Perpaduan Daerah Cheras . 
Semua sekali ada 43 kelas , terbahagi kepada lima kumpulan iaitu kumpulan Mawar , Sakura , Bunga Raya , Kemboja dan Matahari .  Huhu , cuaca ? Pehh , panas gile ! Baru jer datang , dalam 15 minit lepas tu daa berpeluh daa , lagi cian budak tadika nie , ish - ish , korang tau an , kalau berbaris / berkawad kena berdiri sampai YB habis cakap an ? Hmm , cian budak - budak nie , kena diri , haa ! ada jugak yang pengsan , 
Mana taa nya , kena berdiri naa dekat satu jam , baca ikrar ar , nyanyi lagu ar  ucapan alu - aluan lagi . Cian dorang , lagi - lagi yang taa ambik breakfast pagi .

Nurul Aini Insyirah , adik aku terlibat gak , ada jugak masuk acara sukan , acara  ' Seiring Sejalan ' . Macam mana ea ? Oke , aku terangkan , benda nie main dalam team , but , gna dua orang , hehe . Sorang kena tutup mata , satu lagi bawa yang tutup mata tu jalan , but kena team habis player baru bole menang . But , Syirah kalah , hehe :)) 

Jom tengok gambar yang sempat snap nie !  


Waktu nie syirah ( yang dibulatkan ) tengah buat ' perbarisan '



Gambar lebih dekat :) huhu , keciknya ! 
Read more »

Labels:

Friday, 17 June 2011 | 3:02 pm | 3 comments
ASSALAMUALAIKUM :)

Selamat pagi semua ! Mata nie taa ngantuj ar , daa pukul 0534 , masih taa tido lagi nie , nampak gayanya , tengahari nanti baru bangun tido ar an klu 3 jam lagi baru tido . Huhu , jangan tiru , taa baik untuk kesihatan semua . 

Hmm , sepanjang malam tadi , edit blog jer . taa tau naa buat apa lagi , edit ar an , semua guna tutorial Kak Lyssa , terima kasih kak , hehe , tapi maaf ar ea , terasa malas sangat naa jadi tukang komen , but , everything fine , semua success ! 

Hm , thanks to Alief Si Muncung Manis sebab sudi jadi follower yang ke 100 , hehe , daa ad sersrus follower , hehe , Walaupun baru 100 orang tapi , bersyukur ar jugak , ada yang sudi baca entri kt sini . huhu , thanks Alief !

Hm , Blog Muncung Manis kepunyaan Alief nie , best jugak , banyak kisah kisah kelakar , hehe , ini pun Marina yang perkenalkan . Dorg kata blog nie best , so , tengok - tengok . Oke ar , best jugak , pandai dia lukis , err , taa tau naa sebut macam mana , Tapi , lukis ar , macam buat doodles , eh ? sama k ? hmm , ap ap ar , asalkan lukis . 

Kelakar , dia reka sendiri tau , pandai - pandai . Cerita pun karang sendiri . Walaupun taa best tahap baca novel tapi bole relek - relek minda .

Huhu , oke ar , sampai sini jer ea , silalah lawat blog Alief tue , hehe . Bye !
Have a nice day !

Labels:

Wednesday, 15 June 2011 | 3:47 am | 0 comments
ASSALAMUALAIKUM 

Bad News ! My teacher passed away yesterday ! 
err ,  rasa macam baru jer jmpa tdy ,  Hmm , naa buat macam mana lagi an , daa ajal cikgu . 
Cikgu meninggal sebab sesak nafas sewaktu naa melahirkan anak yang kedua . Hmm , cian JOVEN  ( anak cikgu ) , baru tujuh tahun , daa taa ad mummy daa , hilang mummy dengan adik sekali . Hmm . 

 Dengar cite , doktor bagi ubat bius dekat cikgu , then cikgu muntah - muntah , Baby dalam kandungan tu taa bole kuar sebab taa cukup oksigen , cikgu pulak taa sempat naa pakai oksigen tu , Oksigen taa sampai dekat kepala , so baby tu lemas dalam perut , cikgu pun lemah jugak , that 's why taa sempat naa lahirkan anak dia tu .

Rasa terkejut sangat masa Cikgu Rahimi bagitau waktu dekat dewan tu , ingatkan Cikgu gurau -gurau , then , tengok sekeliling semua orang bersama muka sedih , then pengetua cakap masa perhimpunan , then , baru sedar cikgu taa bergurau . Hmm , sedih , yup , sedih sebab taa jumpa cikgu dulu , last nampak cikgu pon hari Isnin lepas  .

Terima kasih cikgu sebab daa mendidik saya , Hm , harap -harap waktu periksa PMR nanti dapat A untuk subjek geografi . 

Hm , oke ar .hope cikgu aman dekat sana . 
Bye .


Labels:

Tuesday, 14 June 2011 | 4:14 am | 0 comments
ASSALAMUALAIKUM 

Wargh !! Huhu ,  hari nie naa cite psal orang tengah marah . Hmm , tadi kena mara , but not me okeyy ? Whole class kena , kena sembur dengan teacher BI , Puan Norleen . Hmm , actually , sala semua ar , (yang buat sala jer ) . Just coz sebab lambat hantar buku , satu kelas kena marah . hmm ,  because of that , hari Jumaat , waktuu Bicara Ilmu nanti , Teacher akan datang kelas , habis ar sape yang nakal nakal tue .

Erm ,  tadi blogwalking kat blog Sah dan Tak Sah then , nampak pulak bunga ros kentang . Taa percaya ? Ada ar , wujud benda tu , nampak nyammy plak .







Haha , jom makan , huhu ..

Labels:

Monday, 13 June 2011 | 5:39 am | 0 comments
 ASSALAMUALAIKUM .

Haaa , kenyangnya perut nie ! Makan banyak sangat , uh , makan banyak , minum banyak . Tapi bukan sebab saja saja ea , taa makan langsung pagi tadi , haish ! lemah taa bermaya kat sekolah tadi .

Oh , sekolah daa buka daa , daa habis cuti . Erm , time untuk study balik .  Bru naa start sekolah daa ada macam macam aktiviti , hari RABU ada sukan tara , (Rumah Kuning !) haha , malas jer naa pegi , jom ponteng naa ? haha .. Gurau jer , jangan ponteng weyh , cari masalah jer , baik jadi budak baik :) betul taa ? haha ..

Hari KHAMIS pulak ada CERAMAH MOTIVASI oleh , err ,, taa ingat ar , jap , naa tengok surat , haaa ! nama dia DR . SYUKRI BIN ABDULLAH . kenal ? Taa kenal ? Apa ar korg nie , famous tu , taa knal jugak ? Alaa , yang selalu bagi motivasi dekat TV tu , taa kira ar TV mana satu , TV3 ada , TV 9 ada , TV 1 pun ada jugak kodd . Hee :)) Taa kenal ea? taa pe , nanti cari gambar dia kt google ea , aku pun taa kenal jugak nie .

Dan , hari JUMAAT ! Hari bicara ilmu sudah datang , ibubapa dijemput hadir oke ? Haa , ni lah masanya naa tengok prestasi aku yang taa berapa bagus nie , tapi , Cikgu mesti cakap bagusnya , haha . Budak baik nie :)) err , sorry , maaf ,  terperasan pulak kat sini , haha . Agak agak cikgu naa cakap ap ea nanti ? hmm  , Mesti cakap cam nie , ' Aliya nie bagus , taa banyak buat hal kat sekolah , rajin berborak , pandai wat bising , ........ ' haha , haish ! cikgu nie , jangan cakap macam itu oke ? hee :)) taa baik , buat malu jer , mana saya ada rajin borak , ish ish ! taa baik sungguh . 

Huhu , daa ar , just naa share benda nie jer , time tu sign out , bye ! Jalgayo !

Labels:

Thursday, 9 June 2011 | 2:42 am | 2 comments
ASSALAMUALAIKUM :)

Hi ! tadi jalan jalan , buat blogwalking , and kalau naa edit blog mesti kena pergi blog LYSSA dulu ! then , sebab lama taa singgah sana baru tau LYSSA ada buat widget baru , widget ERA.FM .
So , kalau ada yang naa juga , bole ikut step nie .

  1. Log In - Dashboard - Design - Add Gadget - Html/Javascript
  2. Copy code nie , then paste dekat Html tue :))
<div></div><div><object type="application/x-shockwave-flash" data="http://ads.era.fm/inc/app/shared/dvrplayer/capsules/radioactive/amp_flash/era/era.swf" width="200" height="170">
                   <!--<![endif]-->
                   <param name="quality" value="high" />
                   <param name="wmode" value="transparent" />
                   <param name="swfversion" value="9.0.45.0" />
                   <param name="expressinstall" value="Scripts/expressInstall.swf" />
                 </object>

</div>





credit : LYSSA SECRET


Oke , gud !Jom Layan radio Era ~

Labels: ,

Tuesday, 7 June 2011 | 11:48 pm | 0 comments
((: ASSALAMUALAIKUM SEMUA:))

Hm , hari ni apa yang daa jady ea ? Oh , bangun lambat , then , taa pegy skor A , hm , siapa ar yang pegy ea ? Tadi call semua kata taa pegy , entah – entah  taa ada yang pegy ponn , hehe  :)) sepanjang cuti sekolah nie , taa pernah ponn miss pegy sekolah , ada je yang naa kna datang , hari nie jer taa pegy tapi tady pegy jugak sekolah , teman suhada  :)) jmpa Cikgu Wikiam . Kira datang jgak ar kan ? Hehe ..

Lepas tu jmpa someone plak ~ grr , taa tau ar nape , rasa mara jer , hehe , maybe sbb lapar kot , taa sarapan pagi tady , err , tapy sebenarnya yang bersalah aku an ?  Hm , cian orang tue , hmm , lepas tu waktu naa balik pulak ada org tegur waktu naa naik lift ada sorg MAK CIK nie , alahai  , MAK CIK tu tanya aku nie still belajar lagi k ? form berapa  ?..  Dia nampak aku jumpa someone tue .. Malu ar ,lepas tu MAK CIK tu  ckap ‘ BELAJAR DULU ‘ banyak kali tu , nasib baik lepas tu pintu lif buka , sampai tingkat 7 , rumah dia kot , nasib baik MAK CIK tu keluar  , kalau taa mesti dia tanya macam – macam an ? Hmm , harap – harap  MAK CIK tu taa kenal mak , selamat cikit :)) err , tapi betul k MAK CIK tu taa kenal mak ? 

Hmm , balik rumah jer terus makan , lapar punya pasal , hehe :)) Hmm , tadi rasa mara jer an , sekarang taa lagy , haha :)) Taa mara – mara daa ~ Hmm , tadi mungkin mara sebab rasa macam ….. hmm , taa tau ar , tapi ada jugak mara tu , rasa macam kena paksa n rasa bersalah kot . Hmm , taa tau ar ..!

Err ,, sampai sini je ar update blog , hmm , tulis banyak –banyak ponn bukan ada yang baca , tapi lagy bgus taa ada yang baca , selamat sikit :)) Oke , bubye ! 

Labels:

Wednesday, 1 June 2011 | 4:18 am | 1 comments
 (: Salam  :)

Yuhuu !! haha , nice day ? hm , not really , panas sgat :)) tu ar stay at KL mmg cmnie , pulau haba ! sume kmpl at cnie , taa nyaman , ssh naa hirup udara bersih , haish , mcm ar korg taa tau .

Hmm , SECRET ! daa wat come back ! lgu 'starlight moonlight ' Shinee :)) ad wat mv baru :) mv baru bkan lgu baru au ! lgu replay . mv japanese version ! ad YOONA SNSD . Hee :) Lma taa nmpak MINHO  . Lma taa dgar khabar berita ~!

Hmm , hary nie g sch . Sgt membosankn . sgt -sgt ! err , wat skor A smpi 20 paper , 4 jam lbih plak tu . dry pkl  9 pgy smpi pkl 12.30 . Hmm , sesangat membosankn . Daa ar a7 org yg dtg , mmg bosan gler . nsib bw aphone , dpat dgar lgu . fuhh ~! 

Hry nie bnyk wat blogwalking . hmm , asyk bca cter sad 2 jer , 



Hm , cian dgn dua - dua nie , stu cter putus cinta , stu lgy kehilangan kekasih hati . Hm , tpy naa wat camne lgy an , hmm , tu yg tersurat utk kita , takdir kita , naa wat camne lgy . Saba  je ar .
Anyway , takziah utk yeya  ,, don't be sad oke . 

Mood ponn daa jdy sedih nie , Naa stop dlu ar  , Bye !




Labels:

| 1:53 am | 1 comments


((: Asalamualaikum :))

Hai ! Nie naa share dgn korg shortcut key at keyboard tu , tHrap2 dapat mudahkn keje korg :))

CTRL+C (Copy)
CTRL+X  (Cut)
CTRL+V (Paste)
CTRL+Z (Undo)
DELETE : (Delete)

SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)

CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)

CTRL+A (Select all)
ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)

CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents open simultaneously)
ALT+TAB (Switch between the open items)
ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)

CTRL+ESC (Display the Start menu)
ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu)
Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
BACKSPACE (View the folder one level up in My Computer or Windows Explorer)

ESC (Cancel the current task)
SHIFT when you insert a CD-ROM into the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)
F2 key (Rename the selected item)
F3 key (Search for a file or a folder)
F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)

F5 key (Update the active window
F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
F10 key (Activate the menu bar in the active program)



Shortcut Keys for Character Map


After you double-click a character on the grid of characters, you can move through the grid by using the keyboard shortcuts:

RIGHT ARROW (Move to the right or to the beginning of the next line)
LEFT ARROW (Move to the left or to the end of the previous line)
UP ARROW (Move up one row)
DOWN ARROW (Move down one row)
PAGE UP (Move up one screen at a time)

PAGE DOWN (Move down one screen at a time)
HOME (Move to the beginning of the line)
END (Move to the end of the line)
CTRL+HOME (Move to the first character)
CTRL+END (Move to the last character)
SPACEBAR (Switch between Enlarged and Normal mode when a character is selected)

oke , that's all :))

credit to : sebagai renungan

Labels: